Feed on
Posts
Comments

Ett privatlån skiljer sig egentligen inte så mycket från andra lån. Det innebär helt enkelt att man får låna en summa pengar och att man måste betala tillbaka med en viss ränta och under en viss tid. Ett annat ord för privatlån är blancolån, men det begreppet var mer vanligt förekommande förr i tiden. Idag används begreppet privatlån mest. En tydlig skillnad mellan privatlån och andra förekommande lån är att långivaren saknar intresse för vad man ska göra med pengarna. Långivaren, exempelvis banken, är inte särskilt intresserad av att veta vad man ska ha pengarna till. Den andra stora grejen med just privatlån är att det innebär ett lån som inte har någon form av säkerhet. Jämförelsevis med bolån där man har sin bostad som står som säkerhet för bolånet. Det som skiljer ett privatlån från ett bolån är då att man kan använda de lånade pengarna till precis vad som helst och man inte behöver köpa något som ska vara ens säkerhet.

Eftersom pengarna kan användas till vad man vill brukar man också kalla privatlån för ett konsumtionslån. Önskar man låna 350 000 kronor att enbart köpa kläder för går det alldeles utmärkt, så länge man har en ekonomi som är så pass god att man klarar kreditprövningen. Detta är inget som rekommenderas, men det är vad konsumtionslån innebär. Det är då mycket bättre att använda pengarna från ett privatlån till saker så som renovering av bostaden eller liknande. Det som har varit relativt traditionellt är att ett privatlån sträckt sig upp till 350 000 kronor. Detta gäller dock långt ifrån samtliga långivare då det för det mesta endast är de större bankerna som brukar låna ut så mycket pengar. Det mest vanliga förekommande är därmed att den största summan brukar ligga någonstans kring 25 000 – 50 000 kronor.

Själva löptiden för ett privatlån brukar ligga någonstans mellan 1–12 år. Även här är det så att det brukar vara de största långivarna som också erbjuder den längsta löptiden. För det mesta brukar man själv kunna välja hur länge man önskar låna pengarna, så länge det är inom det spann som går att välja mellan. Det kan därför vara bra att kolla upp villkoren hos olika långivare samt jämföra dessa med varandra för att se vilken långivare som ger de bästa förutsättningarna för just dig och ditt lån. När man ska låna pengar gäller det nämligen att verkligen ha koll på vad man gör. Det handlar i de flesta fall om ganska mycket pengar totalt när man räknat med samtliga räntekostnader och så vidare. Det gäller också att vara medveten om att ju större lån man tar, desto större kostnad genererar det i månaden för låntagaren. Något som kan vara bra att fundera lite extra på när man ska ansöka om ett visst belopp att låna. Man bör vara väl insatt i vad det innebär att ta ett privatlån och inte förblindas av det sköna med att kunna låna pengar utan att ha någon säkerhet.

webbplatsen Creddit.se kan du jämföra långivare som erbjuder privatlån.

Comments are closed.