Feed on
Posts
Comments

AktierNär man kommer upp i den åldern då man börjar få en skaplig lön och få koll på livet brukar man också komma till insikten att man behöver sätta undan lite pengar varje månad till ett sparande. Själva idén med att spara pengar är att man kanske får bättre nytta av dem senare. Det kan komma en förutsedd utgift eller något annat som man inte hade räknat med. Ifall man är lite mer kortsiktig kan man också spara pengar till en speciell resa eller för att köpa en bil eller liknande.

Gemensamt för alla som sparar pengar är att man vill ha så mycket pengar som möjligt. Därför är det viktigt att försöka få så bra avkastning på pengarna som möjligt. Detta gör man tyvärr sällan genom att bara låta dom ligga på banken, du behöver göra smarta investeringar för att få en bra avkastning. Eftersom det är väldigt svårt att pricka rätt på den aktie som kommer gå allra bäst brukar man sätta samman en portfölj med olika aktier för att få så bra spridning som möjligt.

Varför är det då bra med spridning? Jo, genom att dela upp riskerna så minskar du risken att förlora allt ifall en aktie skulle gå ner. Tänk på att inte bara sprida portföljen mellan olika aktier, utan också mellan olika branscher. Ifall det skulle gå riktigt dåligt för läkemedelsbranschen är det synd ifall du bara sitter på aktier av den typen. Försök därför att hitta en go mix av aktier som du tror om som arbetar inom olika områden.

Men ifall aktien jag tror på går bra då? Du tjänar självklart lika mycket procentuellt på den aktien, men eftersom du spritt dina risker får du inte avkastningen på en lika hög summa. Snittmässigt har man sett att det lönar sig stort att investera i en hel portfölj istället för en enskild aktie. Men ska man dra allting till sin kant är det allra bästa att spela allt på roulett, förutsatt att man vinner.

För att få en bra sammansättning i en aktieportfölj brukar man prata om att ha mellan 10-15 olika aktier. Ifall man är ny med handeln och inte har så mycket pengar att börja med kan det såklart vara svårt att få råd att köpa in sig i så många olika bolag, men man bör i alla fall ha minst 5st olika för att kunna se någon effekt.

Comments are closed.