Feed on
Posts
Comments

Billigare hushåll

BostadsrättEn högst relevant fråga som många ställer sig är hur man ska kunna få ner kostnaderna på ett hushåll. Lönen måste ju räcka till för att hushållet ska gå runt, annars så blir det bråda dagar! Det finns en hel del små åtgärder som man knappt märker som man kan ta till. Med lite planering kan man spara riktigt många tusenlappar på ett år.

Elräkningen är ofta en av de allra största tjuvarna som är och knaprar på budget och på lönen. Försök hålla nere dessa så mycket som möjligt. Det kan handla om allt ifrån att släcka lampor som man inte behöver till att inte låta saker och ting stå på standby-läge ifall man är bortrest en längre tid. Att sänka värmen är en klassisk åtgärd som kan få ner kostnaden, speciellt på vintern. Man kan gott sänka ett par grader och istället ha på sig en tjocktröja, det spelar stor skillnad (förutsatt att man har eluppvärmt hus såklart).

Mat är något som man inte tänker på, det är ju ett måste, men man kan faktiskt spara riktigt stora belopp här också. Ifall man inte småhandlar i dyra småbutiker varje dag utan gör en storhandling en gång i veckan, eller varannan vecka så finns det mycket pengar att hämta. Tänk också på vilka grönsaker som har säsong. Det finns mycket pengar i att spara genom att köpa mat som det är säsong för. Ta också ett par köttfria dagar i veckan, det är oftast köttet som är det dyraste man kan lägga på tallriken.

När vi ändå pratar om mat brukar luncher vara en utgift som snabbt kan dra iväg. När du lagar middag, laga en portion extra, så har du en god matlåda till dagen efter. Att köpa lunch på stan för 75-90kr per dag är inte hållbart i längden. Att laga en portion extra till middag går inte på många kronor.

Nyckeln bakom att spara pengar ligger i att man är medveten om sina utgifter. Det första steget är alltså alltid att under en månad dokumentera exakt vad man har för utgifter och hur mycket detta går på. Lägg därefter in utgifterna i olika koster som sedan utgör grunden för en budget. Du lär då snabbt märka vart pengarna tar vägen, ställ dig då frågan hur högt du värderar det pengarna gick till, och ifall du skulle kunna dra ner på det eller ersätta det med något annat.

Comments are closed.