Feed on
Posts
Comments

Om du går i tankarna att åka på bilsemester i sommar är det en hel del att tänka på. Att åka på bilsemester är lite mer komplicerat, och kräver lite mer planering, än om man åker på en charter där resebyrån står för planeringen. Det är också vanligtvis en lite dyrare form av semestrande, men i utbyte får du en större upplevelse att se tillbaka på. När du läst färdigt denna artikel kan du få mer tips på www.bilsemester.net

Planera rutten med Google Maps

Google Maps är ett riktigt bra verktyg för att få vägbeskrivning och avstånd mellan olika platser. Det gör att du kan planera upp alla dagsetapper så att du utnyttjar varje resdag maximalt. Om du t.ex. utgår från Jönköping kommer du under första dagen ner till Hannover i Tyskland, en sträcka på 80 mil. Med raster tar det ungefär 9,5 timmar. Om du väljer att ta färjorna mellan Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden får du dessutom två raster ”på köpet”.

Gå in på Google Maps och klicka på vägbeskrivning. Därefter skriver du in den ort du utgår ifrån. Därefter skriver du in målet för resan, t.ex. Sete i Frankrike. Då får du upp hela resvägen, men den måste såklart styckas upp i flera etapper. Fördelen med att mata in hela resvägen är att du sedan kan leta upp olika städer utmed resvägen och mäta avståndet till dessa. Prova dig fram och hitta städer som ligger lagom långt mellan varandra för att täcka in en hel dagsetapp på t.ex. 8 timmars körning, eller den sträcka som passar dig och ditt resesällskap. Om du reser med småbarn kan det vara nödvändigt att korta ner dagsetapperna och istället rasta oftare längs vägen.

Kostnader

Att bilsemestra är förknippat med olika kostnader. Dessa är bland annat:

  • Bensin/diesel
  • Hotell
  • Mat
  • Färja/broavgift

För att räkna ut bränslekostnaden kan du använda Google Maps och mäta avståndet tur och retur till resmålet. Låt säga att den sträckan blir 400 mil. Ta då 400 och multiplicera med bilens genomsnittliga milförbrukning, t.ex. 400 x 0,7 = 280. Det går alltså åt 280 liter bränsle. Multiplicera det med ett medelvärde på bränslepriset, just nu fungerar det bra att räkna på 15 kr/liter. Det blir alltså 280 x 15 = 4 200 kr i bränslekostnad.

Färjorna mellan Sverige/Danmark och Danmark/Tyskland går på ungefär 2 000 kr tur och retur.

Hotellkostnaden kan man påverka ganska mycket genom att välja billigare alternativ, särskilt för övernattningar på vät till och från resmålet. Ett dubbelrum får man ofta för mellan 600 och 800 kr/natt. Även på resmålen kan man få tag på billiga hotellrum, och även där betala ~700 kr/natt. Om ni ska vara ute på resa i totalt 14 dagar (13 nätter) blir då kostnaden 700 x 13 = 9 100 kr.

Matkostnaden är något man ofta förbiser i planeringsstadiet. Om du inte bor på lägenhetshotell på resmålet och därmed lagar mycket mat och frukost själv bör du räkna med minst 400 kr/person och dag (frukost, lunch och middag). Är ni två som åker blir därför matkostnaden 800 x 14 = 11 200 kr under en resa som varar i 14 dagar.

Summering av kostnader

Bensin/diesel: 4 200 kr
Hotell: 9 100 kr
Mat: 11 200 kr
Färja/broavgift: 2 000 kr

TOTALT: 26 500 kr

Comments are closed.